2010-05-03

EgészségVédelmi AdatBázis Sopron - Hírlevél ajánló 2010. május

EVAB Sopron 2010 májusi hírlevél letöltése (RTF - WordPad dok.)

---------- Friss hírek ----------

Fenntartható Település Modell

Harmóniában élni a természettel!
Lakópark készül Egyházasfaluban (Soprontól kb. 30 km), csendes, nyugodt természeti környezetben.
Információk, ötletek a környezetbarát, energiatakarékos életmódhoz.
Bővebb információ:
telefon: 06 99 /365-014
e-mail: di(kukac)repcenet.hu | kerym(kukac)repcenet.hu

---------- Lelki csemegék ----------

Az adás törvénye 

Az Adás törvényének megvalósításához (az egész körfolyamat elindításához) a legjobb út az a döntés, hogy minden olyan alkalommal, amikor valakivel kapcsolatba kerülünk, adunk valamit. Nem kell ennek tárgyi ajándéknak lennie, lehet virág, dicséret, áldás. Sőt, a legerősebben ható ajándékformák nem tárgyiak.
A gondoskodás, figyelmesség, rokonszenv, nagyrabecsülés, szeretet a legértékesebb ajándékok, amit csak adhatunk, és nem kerülnek pénzbe.
Amikor valakivel találkozunk, némán küldhetünk feléje áldást, boldogságot, örömet és derűt kívánva neki. Ez a csendes ajándék nagy erő.

Valaki kérdezhetné: "Hogyan adjak másoknak, amikor magamnak is kevés, amim van?" Vihet egy virágot. Egyetlen virágot. Vihet egy feljegyzést, egy kártyát, amelyen a meglátogatott személy számára szóló jókívánság van, vagy kifejezi az iránta tanúsított érzésünket. Vihet egy elismerést vagy egy áldást.
Meg kell hozni azt a döntést, hogy bárhová megyünk, bárkivel találkozunk, adni fogunk. Amíg adunk, kapni is fogunk. Egyre többet adva, egyre növekvő bizalommal tapasztaljuk e törvény csodálatos erejét. És ahogy egyre többet kapunk, az adásra is egyre nőnek a lehetőségeink.

Valódi természetünk a bőség és gazdagság. Természetünkből fakadóan bővelkedünk, mivel a Természet minden vágyat és szükségletet kielégít. Semmiben nem szenvedünk hiányt, mivel lényegi természetünk a tiszta lehetségesség és végtelen lehetőségek világának része. Tudatában kell tehát lennünk, hogy már eredendően gazdagok vagyunk. Nem lényeg, hogy sok vagy kevés pénzünk van, mivel minden gazdagság forrása a tiszta lehetségesség mezője. Ez az a tudat, amely minden igényről (legyen az öröm, szeretet, derű, béke, harmónia vagy tudás iránti vágy) tudja, hogyan kell betölteni. Ha elsősorban ezeket keressük (nem csak magunk, hanem mások számára is) minden egyéb magától megadatik.

---------- Táplálkozás ----------

A kálcium és a csontozat (1. rész)

A kálcium az egyik legfontosabb makroelem. A szervezet ásványianyag-tartalmának 47%-át teszi ki, a felnőtt ember testtömegének 1,5%-át adja. Mennyisége férfiaknál 950-1.300 gr körül, nőknél 770-920 gr körül mozog. A test kálciumtartalmának 99%-a a csontokban és fogakban található, így ezek egyfajta biztonsági raktárként is szolgálnak.
A kálciumkoncentráció fenntartása a szervezet különböző régióiban igen szűk határok között történő, szabályozott folyamat eredménye. A vérszérum kálciumszintje is szűk mozgásteret kap: 2,2-2,65 mmol/liter között kell lennie.
A kálcium a bélrendszerből kétféle mechanizmus útján szívódik fel: aktív, illetve passzív módon. Aktív transzport során legfeljebb 400 mg tud felszívódni, ugyanakkor 200 mg naponta vissza is jut a bélbe, így összességében ilyen módon csak 200 mg hasznosulhat.
......
A teljes cikk az EVAB májusi hírlevelében (RTF - WordPad dok.)

---------- Élet- és gyógymódok ----------

Gyógykúrák (méregtelenítés) - 1. rész

A mérgek a civilizációs életmód következtében jutnak a szervezetbe, illetve a normál anyagcsere folyamán is keletkeznek olyan anyagok, amelyek salakanyagként viselkednek. Ha nem távoznak el a szervezetből, lerakódva különféle betegségek kialakulásához járulnak hozzá.
A lerakódás több fázisban történik, egyre súlyosabb betegségeket okozva.
Minél korábbi fázisban kezdjük a szervezet tisztítását, annál hamarabb gyógyulhatunk.
Az első 3 fázisban még viszonylag könnyű visszafordítani a folyamatokat, a saját védekezés még jól működik. Ezt a szakaszt humorális fázisnak is hívják, mert a mérgek a testnedvekben találhatók.
A második 3 fázisnál (összefoglaló néven: celluláris fázis) a mérgek a sejten belüli térben rakódnak le, ekkor már csak külső segítséggel nyerhető vissza az egészség.
Ezt a célt szolgálják a gyógykúrák.
A szervezet a gyógyulás során visszafelé halad a fázisokon.
1. fázis: EXKRÉCIÓ (normál kiválasztás)
Verejtékezés, könny, légzés útján + széklet, vizelet, menstruáció
 2. fázis: REAKCIÓ (rendellenes kiválasztás)
pl. hasmenés, hányás, túlzott izzadás, túl sok vizelet, láz, köhögés, orrfolyás, tüsszentés, heveny gyulladás
3. ....

A teljes cikk az EVAB májusi hírlevelében (RTF - WordPad dok.)

A napfény immunerősítő hatása

"Eddig is tudtuk, hogy a D-vitamin fontos a kalcium felszívódásához, és az olyan betegségek elleni harcban, mint a rák vagy a szklerózis multiplex. Azt azonban nem ismertük fel, hogy mennyire kritikus szerepet játszik az immunrendszer aktiválásában" - mondták a Koppenhágai Egyetem kutatói.
Nekivetkőzni a tavaszi napsütésben különösen jó szolgálatot tehet a férfiak számára, mivel csökkenti a veserák kialakulásának kockázatát.
A bőrrákkal foglalkozó szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy mindenképpen a bőrtípusuk-nak megfelelő módon védekezzünk a káros UV-sugarak ellen (olyan kozmetikumokkal, amelyek-ben nincsenek vegyszerek!).
(forrás: www.hazipatika.com)
A teljes cikk az EVAB májusi hírlevelében (RTF - WordPad dok.)

---------- Kertművelés, környezetvédelem ----------

A permetezés még mindig túlzott kockázatot jelent - Permetszermentes hét

Hazánkban a művelt területek döntő részén használnak növényvédő szereket.
A vegyszeres növényvédelem egészségügyi és környezeti kockázataira már számos kutatócsoport felhívta a figyelmet. Ám a növényvédő szerek krónikus és hosszú távú hatása kevéssé ismert, csupán becslésekre hagyatkozhatunk.
Ezek szerint a daganatos megbetegedések majdnem 1 százalékáért felelősek a növényvédő szerek.
A 3. Nemzeti Környezetvédelmi Program szerint hazánkban a kemizáció felelős az összes halálozás mintegy 15 százalékáért. A mérgező növényvédő szerek jelentősen hozzájárulnak ehhez a magas arányhoz. A lakosság egészségkárosodásán túl mérgezik, pusztítják a hazai ritka madarakat, például sasokat, sólymokat.
A kockázatok csökkentése érdekében a civil szervezetek és az Európai Unió döntéshozói is lépéseket tettek.
A Jövő Nemzedékek Jogai és Tisztelete Mozgalom (MDRGF) nevű francia civil szervezet kezde-ményezésére indult 2006-ban a Permetszermentes hét, melyet minden évben március 20. és 30. között rendeznek meg. A kezdeményezéshez azóta világszerte számos szervezet, hazánkból a Levegő Munkacsoport csatlakozott. A hét célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetkímélő és fenntartható növényvédelem lehetőségeire.
....
A teljes cikk az EVAB májusi hírlevelében (RTF - WordPad dok.)

---------- További témák a tartalomból: ----------

- HUNzák, a hosszú életű fehér hunokról... (3. rész)
- A fitoterápia alapjai (3. rész)
- weblap és szakirodalom ajánlók
- Új tagokkal bővült a Sopron és környéke természetgyógyászainak, alternatív gyógyítóinak, szervezeteinek, segítőinek listája.

A hírlevéllel, fenti témákkal, információkkal kapcsolatban és tanácsadásért keresse:

Nagy Péter
Mob.: +36 20 /580 8311

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése